سردخانه
سردخانه صنعتی به یکی از مهم ترین تجهیزات برودتی تبدیل شده است که از مواد غذایی وخوراکی تازه یا منجمد نگهداری واز فاسد شدن محافظت می کند ودارای ویژگی دمایی مختلف می باشد ودر آب وهوای گرم وسوزان استفاده از آن بالاتر است .
انواع سردخانه صنعتی
1- سردخانه بالای صفر
این سردخانه ها برای نگهداری محصولات ومواد غذایی استفاده می شود ومواد خوراکی را تازه نگه می داردوکیفیت آن ها را حذف واز خراب وفاسد شدن محافظت می نماید وودرمحدوده دمایی +2 تا +15 درجه می باشند وبرای نگهداری محصولات لبنی .وپروتئینی .محصولات کشاورزی وانواع میوه سبزیجات .مواد دارویی وگل وگیاه مناسب است
2-سردخانه های زیر صفر
سردخانه صنعتی زیرصفر که به سردخانه بلند مدت نیز معروف است محصولات ومواد غذایی را منجمد می کند ومحدوده دماییی آن ها بین -5ت-45 درجه می باشد این مدل سردخانه برای نگهداری طولانی مدت محصولان وانواع گوشت حیوانات .صیفی جات وسبزیجات منجمد و… استفاده می شود.
3-سردخانه صنعتی دومداره
اگر بخواهیم از سردخاه بالای صفروزیر صفر استفاده کنیم بهترین کار اجرای سردخانه های دومداره می باشد که قابلیت وکنترل دما در دما های بالا صفروزیر صفر را دارند وکاملا اقتصادی وباعث صرفه جویی هزینه ها می شود زیرا استفاده از چند سردخانه مجزا هزینه های زیادی را در بر دارد واز نظر اقتصادی امکان پذیر نیست
4- سردخانه کنترل اتمسفر
سردخانه کنترل اتمسفر برای نگهداری طولانی مدت برخی مواد ساخته می شوند که نیاز مند شرایط خاص از نظر ترکیب هوای درون اتاق است ازجمله شرایط آن کاهش غظلت اکسیژن یا اتیلن است در این حالت سوله برحسب هوا بند ساخته شده وبه صورت 2ترکیب هوای سردخانه کنترل می گردد درنوع اول دی اکسید کربن از مخزن مجاور سوله به داخل تزریق شده وترکیب هوا را تغییر می دهد .ودرحالت دوم برخی از ترکیبات هوا به کمک فیلترهای خاص از هوا جدا شده واز سوله خارج می شوند که به کمک این فرآیند فساد وخراب شدن مواد غذایی را به تاخیر انداخته وشرایط نگهداری طولانی مدت را فراهم می نماید .
5- سردخانه بستنی
سردخانه بستنی به صورت دومرحله ای ودر دمای پایین تراز -18 درجه سانتیگرادنگهداری می شود بستنی به دلیل داشتن خامه وچربی ودر برخی موارد علت وجود نمک درساختارش نیاز به دمای پایین دارد تا تعادلش را حفظ کند ونرم نشود وبرا یسردخانه بستنی از کمپرسورهای دومرحله ای استفاده می شود در برخی از کارخانه ها از تونل بستنی استفاده می شود تا بستنی سریع تر منجمد شود وکیفیت وساختار خودرا حفظ نماید
اتاق پیش سرد کشارگاه
اتق پیش سرد کشتارگاه دام صنعتی برای پیشگیری از بیماری های احتمالی مانند تبکریمه کنگو اهمیت زیادی دارد فعالیت باکتری ها موجب کهنه شدنو تغییر طعم گوشت می شود که سرما موجب به تاخیر انداختن آن می شود فاسد وآلوده شدن گوشت در مراحل بعد از ذبح دام درکشتارگاه سرد کردن فوری گوشت را الزامی می کند بنایراین کشتارگاه ها باید دارای اتاق پیش سرد بوده که موجب کاهش افت وزن لاشه وکاهش تغغیر رنگ بعد از کشتار باشد
تونل انجماد
تونل انجماد برای سرد ومنجمد کردن سریع مواد غذایی کاربرد دارد ومعمولا دمای آن ها بین -40درجه ساتیگراد است انجاد سریع مانع از کریستال های یخی بزرگ در یخ زدگی عادی درمحصولات می شود لازم به ذکر است در کریستال های یخی باعث افت کیفیت مواد غذایی خواهد شد ودرتونل انجماد خبری از کریستال های یخ نیست فرق تونل انجماد با سرد خانه های زیر صفر دراین است که هوای گاز سرد به صورت ثابت تا منفی 18درجه است که پروسه سرد شدن طولانی می گردد وزمان براست اما درتونل انجماد محصولات توسط ریل از داخل تونل انجماد -40درجه رد می شوند ومنجمد می شوند